Wiem, co jem – Akademia Kulinarna
Zajęcia kierowane są do dzieci i młodzieży w wieku od 8 do 13 lat. Głównym celem zajęć jest rozwijanie zainteresowań kulinarnych poprzez naukę przyrządzania prostych posiłków, poznawania technik gotowania oraz eksperymentowania w kuchni. Zajęcia mają charakter praktyczno-teoretyczny. W wesołej, swobodnej atmosferze realizowane będą zagadnienia dotyczące racjonalnego żywienia, odpowiedniej diety, planowania i przyrządzania różnych potraw. Przygotowywanie posiłków jest działaniem zintegrowanym, obejmującym m.in. czynności manualne, wrażenia zmysłowe i wymowę. Atrakcją zajęć jest wspólna degustacja wykonywanych potraw – efektu własnej pracy. Uczestnictwo w zajęciach wzbogaca nowe doświadczenia, umacnia wiarę we własne siły i możliwości dziecka, uczy samodzielności oraz rozwija umiejętności wzajemnej współpracy w grupie. Zajęcia kulinarne to forma spędzania wolnego czasu, która może rozwinąć się w interesujące hobby.